Son Yıllarda Tercih Edilen Solucan Gübresi Nedir?

Günümüzde tarımdaki gelişmeler kapsamında birçok farklı organizma tarafından oluşturulmuş hayvani gübrelerin kullanılması ile birlikte solucan hayvanı tarafından oluşturulmuş dışkının da gübre olarak kullanılması tarımda sıklıkla karşılaşılan bir durum haline gelmiştir. Bu noktada solucan gübresi nedir sorusu için; çok önemli bir yapıya sahip olmakla birlikte tarım alanında en üst düzey üretim yapılması için yüksek bir fayda oluşturan gübrelerdendir, cevabı verilebilir. Bu nedenle hem üretimi noktasında hem de satışı noktasında büyük bir sektör oluşturmuş ve ülkemizde de bu sektör ile ilgili olarak geniş kapsamlı çalışmalar gerçekleştirilmiştir. Bu gübrenin üretimi için yapılan çalışmalar ile birlikte birçok sistem ve yöntem geliştirilmiştir.
Solucan Gübresi Hangi Alanlarda Kullanılmaktadır?
Günümüzde tarım alanında mutlak bir şekilde gübrelerin kullanılması gibi solucan gübresi tarım alanında farklı noktalarda kullanımı görülen ve yüksek verimler oluşturan bir gübredir. Bu gübrenin kullanılması ile gerçekleştirilen zirai üretimler arasında genellikle; sebzeler, bağcılık, patates ve meyve üretimi gibi üretimler bulunmaktadır. Üretim yöntemlerinde yaklaşık %50 gibi bir verim artışı göstermekle birlikte bitki köklerinde daha yoğun bir gelişim görülmesini sağlamaktadır. Meyve fidancılığında çok hızlı ve güçlü bir şekilde gelişim göstermesi avantaj oluşturmaktadır. Temel kapsamda bu gübre toprağın su tutma kapasitesini artırarak bitkileri korumakta ve ekolojik bir ürün olarak suyu, havayı ve toprağı kirletmemektedir.
Organik ve Gerçek Solucan Gübresi Nasıl Üretilir?
Türkiye'de geniş bir sektör haline gelen bu gübrenin üretimi noktasında kullanılan temel yöntemler arasında öncelikle üretim tesisinin kurulması bulunmaktadır. Daha sonrasında, solucan gübresi nasıl üretilir sorusunun cevabı için; üretim gerçekleştireceğiniz solucan türünün tayin edilmesi bulunmaktadır. Bu kapsamda çoğu kişi tarafından kırmızı Kaliforniya solucanı denilen tür tercih edilmektedir. Oluşturulan kapalı bir alan içinde üretim havuzları inşa edildikten sonra bu havuzlar içerisinde toprak kullanılması ile birlikte yurt dışından getirilebilecek solucanlar belirli bir süre sonrasında yedikleri mama sayesinde kendilerinden çoğalmaktadırlar. Fakat ilginç bir durum olarak solucanlar yedikleri mamanın çok daha fazlasını gübre olarak verdikleri için yüksek karlılık getiren ve ürün rekoltesi çok yüksek olan bir işlem gerçekleştirilmektedir.