Hidrolik Silindir Çeşitleri ve Sistem Sağlığı
Akışkanların bir güç olarak kullanılmaya başlanmasından bu zamana kadar birçok hidrolik esaslı sistem üretilmiştir. Hiç şüphesiz bu sistemler içerisinde en çok kullanılanı ise hidrolik silindirler olmaktadır. Akışkan gücü sayesinde elde edilen yüksek kuvvet ve doğrusal iletim, bu alanda sonsuz çeşitliliğe izin vermekte ve böylece birbirinden özel hidrolik silindir türleri ortaya çıkmaktadır…
Görsel Kaynak: Atlaslift Hidrolik Silindir
Yukarıdaki görselde madencilik endüstrisi için üretilmiş bir hidrolik silindir bulunmakta. Hidrolik silindirler birçok çeşide ayrılmakla birlikte kullanıldıkları yerlere göre şu şekilde de isimlendirilirler;
- Demir & Çelik Endüstrisi İçin Hidrolik Silindirler
- Madencilik Endüstrisi İçin Hidrolik Silindirler
- Mobil Uygulamalar İçin Hidrolik Silindirler
- Offshore Endüstrisi İçin Hidrolik Silindirler
- Çimento Tesisleri İçin Hidrolik Silindirler
- Hidrolik Pres Uygulamaları İçin Hidrolik Silindirler
- Özel Amaçlı Kullanım İçin Hidrolik Silindirler
Kullanıldıkları yerlere göre listeledikten sonra bir de hidrolik silindirleri türlerine göre sınıflandıralım;
Tek Etkili Hidrolik Silindirler:
Tek etkili silindirlerde, basınçlı sıvı tek bir taraftan giriş yapar ve burada gerçekleşen hareket ya uzama yada geri çekilme hareketi yapar. Tek etkili silindirlere örnek vermek gerekirse en çok bilinen örnek olan araba krikolarını verebiliriz. Bu tür sistemlerde sistemin ilk pozisyonuna dönmesi ya yay etkisi ile yada atmosfer yada tanka geri dönüş yolu ile gerçekleşmektedir.
Çift Etkili Hidrolik Silindirler:
Endüstriyel uygulamalarda en çok tercih edilen hidrolik silindir çeşididir. Bu tür hidrolik silindirlerde akışkan silindirin iki ucundan da girmektedir. Bu tür bir sistemde silindir hem itme hem de çekme hareketlerini yapmaktadır.
Kaynaklı Tip Hidrolik Silindirler:
Çift etkili hidrolik silindirler gibi en çok tercih edilen bir diğer tip olan kaynaklı tip hidrolik silindirlerde, kapak silindir kovanına kaynaklı bir şekilde üretilmesinden dolayı bu ismi almıştır. Bu tür silindirler genellikle mobil uygulamalarda tercih edilmektedir.
Teleskopik Hidrolik Silindirler:
Teleskopik silindir yada iç içe geçen silindir olarakta isimlendirilen bu hidrolik silindir çeşidinde, silindiri tam açılmış hali, kapalı halinin 15 katı kadar büyüklüğe ulaşabilmekte. Genellikle mobil vinç uygulamalarında sıklıkla karşımıza çıkan bu tür hidrolik silindirler, endüstride birçok farklı yerde de tercih edilmektedir.
Kısa Stroklu Hidrolik Silindirler:
Düşük besleme basıncı ile yüksek kuvvet elde edilmesi istenilen yerlerde tercih edilen kısa stroklu hidrolik silindirlerde, mil uzunluğundan fazla bir çap bulunmaktadır.
Hidrolik silindirleri kullanıldıkları yere göre ve türlerine göre sınıflandırdıktan sonra son olarakta hidrolik silindirlerin ömürlerini nasıl arttırabiliriz bu konuya bakalım…
Hidrolik silindirlerin uzun ömürlü kullanımı için şu kurallara uyulmasında fayda vardır;
- Temiz Yağ Kullanmak: Hidrolik silindir arızalarında en çok karşılaşılan durumlardan birisi sistemde kullanılan yağın kirli olmasıdır. Sistem içerisine giren kir parçacıkları ileri geri hareket ederek sorunlara yol açmaktadır. Bu yüzden sistem sağlığı açısından yüksek verimli filtreler tercih edilmeli ve değişim zamanlarına riayet edilmeli.
- Silindir Kontrolü Yapmak: Sistem içerisinde kullanılan hidrolik silindirlerin düzenli olarak kontrol edilmesi gerekmektedir. Korozyon, çukurlaşma, aşınma gibi durumların varlığı hem silindir sağlığı hem de sistem sağlığı açısından önemlidir.
- Silindir Değişimi Yapmak: Sisteminizde çalışan silindirlerin belirli periyotlar halinde değişimlerini gerçekleştirmek ve değiştirilen silindirleri detaylı bir şekilde incelemek sistem sağlığı ve verim açısından en çok tercih edilen yöntemlerdendir. Değişim sırasında contaları değiştirmek ve vernikleşme söz konusu ise yağ ısınması problemini dikkate almak gerekmektedir.
- Sistemdeki Diğer Parçalara Bakım Yapın: Hidrolik silindirin takıldığı yerde bağlantılar, braketler, bilyeli mafsallar gibi birçok yan sistem bulunmaktadır. Silindir değişimi sırasında bu tür sistemleri incelemek ve gerekli aksiyonları almak önemlidir.
- Hidrolik Yağ Sistemini İncelemek: Yağ sistemini hava tabancası ile test ederek mevcut sistemde bir tıkanıklık var mı yok mu anlamak mümkündür. Bu şekilde sistemin verimli çalışmasını sağlamış oluruz.
Çok çeşitli görevler için birbirinden farklı hidrolik silindir çeşitleri ve yapıları bulunmaktadır. Vermiş olduğumuz kurallar çerçevesinden hem silindir hem de sistem sağlını sağlayarak hidrolik silindirlerinizden en yüksek verimi alabilirsiniz. Bahsetmiş olduğumuz hidrolik silindir türlerinin görselleri için Atlaslift Hidrolik Silindir websitesini ziyaret edebilirsiniz.