Otomotiv

  • Elektronik Stabilite Programı (ESP) Nedir? Prensibi, Parçaları ve Görevleri Nelerdir?

    Elektronik Stabilite Programı (ESP) hayat kurtaran bir güvenlik sistemidir. Son on yılda üretilen çoğu marka otomobilin her yeni aracında bulunan sistem, Elektronik Stabilite Kontrolü (ESC) olarak da adlandırılabilir. Bu zamana kadar otomobil teknolojileri ele alındığında ABS'den sonra güvenliğe en fazla katkı sağlayan teknolojilerden birisi olarak değerlendirilmektedir. 2014 yılında Avrupa'da satılan her otomobil için zorunlu hale getirilmiştir.
  • İçten Yanmalı Motorlarda Motor Yağına Su Kaçması Neden Olur?

    Soğutma sisteminde kullanılan su ve yağlama sisteminde kullanılan yağ, normal şartlar altında birbirine karışmaz ve farklı hatlarda dolaşır. Şayet motorunuzda su ve yağ birbirine karışmış ise önemli bir sorun olduğundan bahsedebiliriz. Kimi zaman bu sorun silindir kapak contasının zarar görmesi sonucunda kimi zaman da motor yağ soğutucusu arızası ile ortaya çıkar. İçerikte motor yağına su karışması ve motor suyuna yağ karışması neden olur? belirtileri nasıl anlaşılır? gibi konulara değineceğiz. 
  • Şanzıman Nedir? Şanzıman Tipleri Nelerdir?

    1928 yılında Cadillac markası, daha işlevsel bir dişli grubu üretmeyi başardı. İlk otomatik şanzıman ise 1948 yılında üretildi. Sonraki tüm gelişmeler bu şanzıman tiplerinin farklı varyasyonları olarak piyasada yerini aldı. Şu anda trafikte gördüğümüz araçlarda kullanılan şanzıman tipleri ise manuel şanzıman, otomatik şanzıman, DSG şanzıman, CVT şanzıman, yarı otomatik ve çift kavramalı şanzımandır. 
  • Elektrikli Otomobillerin Çalışma Prensibi

    Elektrikli arabalar nasıl çalışır? Elektrikli otomobiller hakkında merak edilenlerin hepsi bu yazıda. Kullanımı henüz yaygınlaşmamasına karşılık yakın gelecekte kullanımı oldukça artması beklenen elektrikli otomobillerin çalışmaları da prensip olarak içten yanmalı araçlardan oldukça farklılık göstermektedir.
  • Çelik Muadillerine Göre %40 Daha Hafif Arka Koltuk Sistemi

    Eğilme ve burulma yüklerine karşı özel olarak tasarlanmış sürekli cam ya da karbon elyaf tabakalardan oluşan Tepex Dynalite ürünler ile önemli ağırlık kazanımları elde edilmektedir. Çelik muadillerine göre %40 daha hafif olan bu arka koltuk sistemi aynı zamanda tüm güvenlik senaryolarını da başarıyla geçmiştir. Yalnızca 2 mm kalınlıktaki yarı bitmiş ürün mekanik yüklere dayanacak şekilde tasarlanmıştır ve sürekli elyaf tabakaları buna göre yönlendirilmiştir.
  • Araçlardaki Aktif ve Pasif Güvenlik Sistemleri

    Taşıtlarda güvenlik sistemleri temel olarak, aktif ve pasif olmak üzere ikiye ayrılır. Aktif güvenlik donanımları kazanın meydana gelme olasılığını düşüren sistemlerdir, yani kaza anından öncesi ile ilgili sistemlerdir. Pasif güvenlik donanımları ise kazanın meydana geldiği anda, taşıt içindeki ve dışındakiler için ölüm ve yaralanma olasılığını düşüren sistemlerdir, yani kaza anı ile ilgili sistemlerdir. 
  • Elektrikli Araçların ve Kullanılan Bataryaların Önemi

    Gün geçtikçe, araçlara duyulan ihtiyaç artmakta. Bu ihtiyacı karşılamak için her gün yüzlerce araç üretilmekte. Uzun yıllardan beri sıklıkla kullanılan motor tipi içten yanmalı motorlardır. Dünyanın her yerinde insanlar bu tür araçlara sahiptir. Bunun arkasında pek çok sebep vardır. Bu sebeplerden ilki gelenekselleşmiş olması ve insanlara tanıdık gelmesidir.
  • Teknolojiye Ayak Uyduran Elektrikli Otomobiller

    Dünya üzerinde pek çok farklı yakıt çeşidi araçlarda kullanılmaktadır. Ancak kullanılmakta olan fosil yakıtlardan dolayı yaşanan çevre kirliliği ve yakıt sıkıntıları gibi sebepler ile dünyanın gelişmiş ülkelerinde artık bu tarz yakıtlar ile ilgili olarak çalışmalar azaltılmaya başlamıştır.