Elektrikli Otomobillerin Çalışma Prensibi

Elektrikli Otomobillerin Çalışma Prensibi
Elektrikli Otomobillerin Çalışma Prensibi

Kullanımı henüz yaygınlaşmamasına karşılık yakın gelecekte kullanımı oldukça artması beklenen elektrikli otomobillerin çalışmaları da prensip olarak içten yanmalı araçlardan oldukça farklılık göstermektedir. Elektrikli otomobillerde benzin kullanılmadığından dolayı bu araçlarda elektrik ile çalışan bir motor bulunur. Bu otomobillerin dışarıdan görünümleri benzin ya da dizel yakıtlı araçlardan farklı değildir. Bu araçlara göre bazı önemli avantajlara sahiptir.

  • Elektrikli motorlarda içten yanmalı motorlarda bulunan krank mili, piston silindir gibi ses çıkartan mekanik parçalar yoktur. Dolayısıyla çalışmaları oldukça sessizdir.
  • Elektrikli motorlar çevre dostudur. Benzinli motorlara göre havayı çok daha az kirletirler.
  • Elektrikli arabalar yakıt pilleri ile çalışmaktadır. Bu piller her geçen gün daha çok ilgi görmektedir.
  • Benzinli araçlar güçlerini içten yanmalı motorlarından alırken elektrikli motorlar ise bu güçlerini bir regülatörden alır. Regülatörler şarj edilebildiğinden dolayı tekrar tekrar kullanılabilir.
  • Benzinli ya da dizel yakıtlı araçlarda akışkanların hareketlerini sağlayan manifoldlar bulunur. Elektrikli araçlarda ise bu manifoldlar yerine kablolar kullanılır.

Elektrikli otomobillerin üretilmesi ve kullanılmasına 19. yüzyılın ortalarında başlanmıştır. Piyasadaki elektrikli araçların tamamı sadece şehir içi ulaşımlarda kullanılıyordu. Uzun sürede şarj edilen bu araçların batarya ömürleri de oldukça kısaydı. Sonradan üretilen petrol kaynaklı araçlar ise daha yüksek performanslarda ve daha yüksek hızlardaydı. Ayrıca bu araçlar elektrikli araçlara göre çok daha kısa sürede doldurulabiliyordu. Ford ile seri üretime başlanan petrol yakıtlı araçlar elektrikli otomobillerin gelişimine ve üretilmesine engel olmuştur. 1970 yılından itibaren yaşanan petrol krizleri beraberinde elektrikli motorların yeniden gündeme gelmesini sağlamıştır. Ancak, 1990 yıllarında yüksek yakıt verimli araçların üretilmesi elektrikli motorların bir süre daha beklemesine neden olmuştur. Küresel ısınma problemlerinin giderek yaygınlaşması önce araçlara zorunlu ve belirli standartların gelmesini sağlamış daha sonra da sadece elektrikli ya da hem elektrikli hem de benzinli (hibrit) otomobiller büyük bir hızla piyasaya çıkmıştır. Bu sayede otomobillerin çevreye verdiği zararlı gazların optimize edilmesi büyük oranlarda başarıya ulaşmıştır. Günümüzde bütün otomobil devlerinin sadece elektrikli ya da hem elektrik hem de benzinli (hibrit) otomobilleri bulunmaktadır.

3 + 5 =
Bu basit matematik problemini çözün ve sonucu girin. Örn. 1+3 için cevabı 4 olarak girin.