Kurumsal kaynak planlama (ERP) nedir?

Kurumsal kaynak planlama (ERP) nedir?
Kurumsal kaynak planlama (ERP) nedir?

Firmaların rekabet düzenini oluşturan ve planlayan unsurların ilki olan Kurumsal kaynak planlama, sürekli değişken durumda bulunan bir ortamda birebir olarak gerçeği yansıtabilen ve yeni durumlara göre sonuçları öngörebilen sistemler bütününün adıdır. ERP çözümleri yazılı geliştirici kadrolar ile ve müşterilerin ERP uygulamaları alanındaki isteklerine bağlı olarak tüm yaşam boyunca karşılanması gereken bir döngüdür. Kurumsal kaynak planlamasının birden fazla avantajı bulunmaktadır. Bunların başında bu planlamanın ve işbirliğini maliyetleri düşürdüğü ve verimliliği arttırdığıdır. Aynı zamanda bu planlama sayesinde kurumuzun büyümesine katkı sağlayan genişleyebilme sayesinde ölçeklenebilir bir çözüme de kavuşmuş olursunuz. Farklı fonksiyonlara ihtiyaç halinde erişim sağlarken, bugün ihtiyaç duymadığınız bir özelliği ihtiyaç duyduğunuzda aktif hale getirmeni mümkün olmaktadır.

Bütün Bir Sistem Sağlayan Kurumsal Kaynak Planlama

Kurumsal kaynak planlama bütünleşik sistem sistemlerinin bir kolu durumundadır. Uzun süredir sadece çok büyük şirketler tarafından kullanılmaktaydı, günümüzde hemen hemen her şirket tarafından kullanılabilmektedir. Bu durumun en önemli nedeni ise ERP’nin departmanlar arasında bilgi düzenlemesini ve bilgi ulaşımını sağlamasıdır. ERP’nin sağlamış olduğu altyapı birden fazla lokasyondan, şubeden, departmandan, kullanıcıdan girilen bilgilerin her yere ulaşmasını sağlamaktadır. Bu durum ise yüksek rekabetin bulunduğu piyasalarda oldukça getirisi olan bir sistemdir. ERP dışında tasarlanan programlar belirli bir süreç ve iş için tasarlanmışlardır. ERP ise her sürece ve işe uygun hale getirilebilen modüler bir algoritmaya sahiptir. İşlenmesi ve yapılması istenilen bilgi ihtiyacına bağlı olarak ERP’nin genişletilerek entegre edilmesi mümkündür.

Her Süreçte Kurumsal Kaynak Planlama

Kurumsal kaynak planlama ve türevinden meydana gelmiş olan sistemlerin tasarımları, birçok iş sürecini bütün haline getirdiğinden dolayı firmalara en çok yarar sağlayan sistemdir. Zaten hedeflemiş olduğu amaçta budur. Üretim yapan fabrikalardan, yönetim sürecine, tedarik zincirleri arası iletişimden, performans takibine kadar her süreçte bilgi iletişiminin farklı yazılım, bilgisayar gibi elektronik ortamlardan etkili bir şekilde ulaşımını sağlar. Firmalar ERP uygulaması almaya karar verdikleri zaman öncelikli olarak dikkate almaları gereken bir durum vardır. Firma öncelikli olarak, uygulamaya başlamadan önce üst yönetim desteğini almalıdır.

3 + 6 =
Bu basit matematik problemini çözün ve sonucu girin. Örn. 1+3 için cevabı 4 olarak girin.